Nuenen - Standbeeld Vincent van Gogh

Fietsen op de duofiets

Fietsmaatjes is bedoeld voor iedereen die graag buiten in beweging is en houdt van sociaal contact. Voor mensen die er graag op uitgaan met de fiets maar dit door een beperking niet meer zelfstandig kunnen. Bijvoorbeeld mensen met een beperking in bewegen, zien, horen, of cognitie (bv. dementie). Ook mensen die kampen met eenzaamheid, zijn bij ons van harte welkom als gast. Na een intakegesprek koppelen we een nieuwe gast aan een vrijwilliger die bij hen past. Onze vrijwilligers zijn van alle leeftijden en houden van bewegen en het leggen van persoonlijke contacten. Wij doen ons best om een goede match tussen vrijwilliger en gast te maken. Samen maken de gast en vrijwilliger fietstochten op een duofiets of rolstoelfiets met elektrische trapondersteuning, waarbij de vrijwilliger stuurt en trapt. De gast kan meetrappen als hij of zij dat wil en daartoe in staat is. De fiets is heel wendbaar en stabiel: veiligheid voorop. Kortom: samen lekker fietsen en genieten!

Doelstelling

Onze doelstelling is om mensen die nog graag willen fietsen, maar dit zelfstandig niet meer kunnen, fietstochten van circa 1-3 uur aan te bieden. Met deze regelmatige fietstochten wordt het mogelijke isolement van onze gasten doorbroken, komen de gasten op een gezellige manier letterlijk in beweging en ontstaan er unieke contacten tussen gasten en vrijwilligers.

Fietsmaatjes Nuenen laat mensen genieten in het voorjaar en in de zomer van onze gezellige dorpskernen of de kleurrijke bomen langs de fietspaden in het najaar. Al fietsend genieten van de natuur, de frisse buitenlucht, het doen van een boodschap of gewoon een blokje om, met Fietsmaatjes kan het allemaal.

Van Goghmonument door Hildo Krop

Wat maakt Fietsmaatjes bijzonder?

Het lachende gezicht op het fietswiel in het logo van Fietsmaatjes drukt de kern uit waar het bij Fietsmaatjes om gaat: bewegen met een glimlach. Bij ons is de deelnemer te gast. Dat betekent dat respect en zorg voor de gast voorop staan.

De vrijwilliger wordt vanuit Fietsmaatjes persoonlijk ondersteund. Zo zorgen wij er o.a. voor dat de duo/rolstoelfiets goed op orde is, het rooster flexibel is, en er voor calamiteiten iemand gebeld kan worden. Zowel met de gast als vrijwilliger wordt regelmatig contact onderhouden.

Daarnaast is Fietsmaatjes Nuenen lid van het Landelijke Platform Fietsmaatjes.NL; kwaliteit van de organisatie staat voorop.